Crudul adevăr al bradului de Crăciun

Crudul adevăr al bradului de Crăciun

Bunăă.. Eu sunt Mihuț, bine ați venit sau revenit pe blogul meu. Deși obiceiul este ca bradul de Crăciun să se împodobească în ajunul crăciunului, am tot văzut pe rețelele de socializare brazi de pe la începutul lunii.

Conform wikipedia

Pomul (sau Bradul) de Crăciun este de obicei un brad verde decorat, natural sau artificial. Tradițional este asociat cu celebrarea Crăciunului. Este adus în case și decorat cu lumini de Crăciun (inițial erau lumânări, dar o dată cu evoluția tehnologiei, se obișnuiește folosirea becurilor led sau a diferitelor cabluri luminoase), ornamente, ghirlande, bomboane și dulciuri în perioada de dinainte de Crăciun. Tradiția spune că pomul de Crăciun se împodobește în Ajun de Crăciun, pe 24 decembrie. Un înger sau o stea poate fi pusă în vârful pomului, reprezentând îngerii sau steaua de la Betleem.

În fine, cu toții vrem să ne bucurăm de un brad frumos împodobit pentru o perioadă cât mai lungă. Iar dacă tot am pomenit despre “o perioadă cât mai lungă”, voi știți cât îi ia unui brad să crească la o înălțime de 1,80- 2 metri? Aceasta fiind înălțimea potrivită bradului de împodobit. 

În cât timp ajunge un brad, brad de Crăciun?

Unui brad îi ia 12 ani să crească atât. Da, exact, nu 12 zile, nu 12 luni, ci 12 ani!! Vă vine să credeți așa ceva? Ei bine, acesta este crudul adevăr al bradului de Crăciun.

Dar ce este și mai trist de atât este faptul că un brad poate să producă semințe abia după ce ajunge la maturitate, adică după 30 de ani. Vă dați seama că mulți dintre ei nu ajung la această vârstă deoarece anual brazii sunt tăiați pentru a ajunge în casele oamenilor.

Așadar, doar brazii de peste 30 de ani pot produce conuri. Din câteva zeci de mii de conuri, doar o mică parte nu sunt mâncate de păsări, veverițe, rozătoare. Dintre cele care scapă de animale, un număr infim ajung în pământ, sub zăpadă. Din puținele semințele care ajung în pământ, doar una germinează. După un an de germinare, din pământ iese un firicel abia observabil de brăduț. El va supraviețui dacă nu e mâncat de animale, dacă nu e rupt de vânt, dacă nu e distrus de viețuitoarele pădurii.
După 12 ani de luptă acerbă pentru supraviețuire, bradul este tăiat. Îl ținem două săptămâni în sufragerie, după care îl aruncăm la ghenă.

Ce soluții există pentru a salva natura?

  1. Folosim brazi artificiali. Aceștia sunt în atât de multe și variate culori și înălțimi, încât nici nu cred că nu am putea să alegem bradul perfect. Iar pentru aceeia dintre voi care vor spune “da, dar unde este mirosul de brad, acel miros specific Crăciunului?” Haideți să vă spun ce tradiție avem eu și mama de ani buni. În fiecare an, înainte de Crăciun cumpărăm o crenguță de brad din care facem un ornament super simpatic. Pe lângă faptul că iese ceva super drăguț, am și ocazia că creez ceva alături de mama iar acest ornament poate fi folosit pentru a înfrumuseța masa de Crăciun. Iar pentru a reveni la problema inițială, da, miroase super bine a brad în casă. Și putem să nu ne oprim aici, noi mai facem și un fel de coroniță, tot din acea crenguță de brad natural, pe care o punem pe ușa de la intrare.
  2. Folosim brazi la ghiveci. Dar pentru a ajuta natura, acești brazi trebuiesc neaparat plantați după sărbători.

Cum avem grijă de bradul în ghiveci?

Deoarece brazii trăiesc în mod natural la temperaturi scăzute, sunt câteva reguli pentru ca bradul din ghiveci să supraviețuiască. În primul rând, înainte de a-l împodobi, el trebuie lăsat în balcon 2-3 zile pentru a se acomoda cu temperatura. Pe perioada sărbătorilor el trebuie ținut într-o cameră cu temperatură de maxim 20 de grade. Având în vedere temperaturile crescute, bradul trebuie udat zilnic cu aproximativ 300-400 ml apă. Nu încărcați excesiv bradul, nu folosiți ornamente cu luminoase ce degajă căldură și nu tăiați vârful.

Crăciun

Cum îl replantam?

Dacă ați împodobit un brad în ghiveci, acesta ar trebui să stea în casă maxim două săptămâni. După trei săptămâni, șansele lui de supraviețuire scad la 50%, iar după o lună nu mai are nici o șansă să îți revină. Și asta chiar dacă este plantat corect. Dacă observați că bradul începe să își piardă acele, atunci este momentul să îl duceți afară.

El trebuie iar să se obișnuiască cu temperatura. Așadar atunci când vă hotărâți să îl replantați trebuie din nou ținut 2-3 zile în balcon. Și dacă nu vă pricepeți la plantat, nu este nici o problemă. Se găsesc pe internet o grămadă de tutoriale și instrucțiuni.

Și dacă tot vorbim despre natură, mergeți să citiți și articolul despre produsele BIO.

PS: pentru aceeia dintre voi care tăiați brazii, vreau doar să vă amintesc că datorită copacilor avem aer respirabil.

Voi ce brad alegeți să folosiți pentru bradul de Crăciun? Alegeți să salvați natura sau să vă bucurați de un brad natural de sărbători?

Un follow și un like aici:
error5
Tweet 20


9 thoughts on “Crudul adevăr al bradului de Crăciun”

  • Noi optam an de an pentru brad natural, dar cumparat de la cei care sunt autorizati si vin din pepiniere, special crescuti pentru a fi taiati.
    Brad artificial nici nu vreau sa pun problema 😀
    Cat despre bradul la ghiveci, vreau sa spun sa nu e asa de usor. El trebuie tinut in casa pana cand temperatura de afara este la fel cu cea din casa, adica 20-21 grade, adica la sfarsit de primavara. De multe ori, te poti trezi cu surprize, in ghiveci pot fi multe furnici care la caldura, invadeaza casa. Ne-am documentat mult inainte, noi avand casa, am zis ca luam cate unul in ghiveci si apoi il plantam in curte, dar nu e asa de simplu.

  • Mie îmi plac mult brazii în ghiveci dar eu am unul artificial pentru ca mi e teama sa nu se înțepe copiii în acele care cad, în rest și mie mi-e mila de atâția brazi taiati

  • Eu am analizat aceasta varianta de brad in ghiveci. Am ajuns la concluzia ca tot unul natural este bun pentru ca unul in ghiveci are sanse mari sa nu se adapteze si sa reziste plantarii de dupa. Este un procedeu lung si complicat. Am prietene care ani la rand au luat astfel de variante si la nici una nu a supravietuit bradul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

error

Ți-a plăcut acest articol ? Împrăștie vorba!